SPOR AKADEMİSİ



Belkide Türkiye'de en zor girilen sınavlardan bir tanesidir. Öyle göze kolay gibi gözükse de cidden hiç öyle değildir. Bu çerçeveye birde maddi ve manevi anlamda bakalım...

Spor Akademisine hazırlanan bir kişinin maddi anlamda ne kadar bir para harcadığına bakalım bu kişi en az iki okula sınava girse en az tek bölüm seçse 100 lira bu rakam sadece bir okul için iki okul olunca para ikiye katlanıyor artı bu kişinin yol parasını da eklersek 2 okulu da hesaba katarsak önümüze büyük rakamlar çıkabiliyor artı birde şunu unutmayalım bu kişi sınavda başarılı olabilmek için spor akademisine hazırlık kurslarına gidiyor bu kursların en azı 500 liradan başlamakta 2 bin liraya kadar çıkmakta verdiği eğitime bakıyor tabi kide hoca kadrosu vs...

Şimdi tablo gözümüze daha korkutucu gelmekte aileler bu durumdan şikayetçi olsa da yapacakları bir şey yoktur çünkü çocuğunun eğitimi için mecbur bu harcamalar gitmektedir. Peki bu durumda durumu olmayanlar ve spora yetenekli çocuklar spor akademisine maddi durumu iyi olmadığından giremeyecek mi ? bu konuda da devletin bir el atması gerekiyor çünkü burada baktığımızda büyük bir maddi tablo ortaya çıkmaktadır herkesin Türkiye şartlarında bu paraları verebilmesi gerçekten de güç bir durum.

Şimdi de maddi durumdan sonra manevi boyutuna geçelim işin belkide en önemli nokta bu,  insanı yıpratan nokta psikolojik bakımdan insanın kendisiyle savaşı da diyebiliriz buna. Spor Akademisine hazırlanan kişi genelde ya kazanamazsam ailemin verdiği paralar boşa giderse ya sakatlanırsam ya denge aletinden düşersem tarzı ikilemlerde kalmakta ve daha önce dediğim gibi bir psikolojik savaş vermektedir. Antrenman zamanı kafanın rahat olması ve idmanın verimli geçmesi bu psikolojik savaşın ilacıdır diyebilir. Sınav zamanı yaklaştığında özellikle sınav günü psikoloji çok önemlidir. Kişi çıkacağı parkur öncesi çok heyecanlıdır kimse sınava girmeden önce kalbinin güm güm atmadığını ikna edemez.

Sınavlar başlar sınavlara oldukça katılım yüksektir genelde 500-1000-2000 kişi aralığındadır. Kişiler alın terlerini dökerler ve aşamalardan geçerler başarılı olanlar kayıt hakkı kazanırlar kazanamayanlar ise başka okullara hazırlanırlar yada seneye planlarını yaparlar.




                               SPOR AKADEMİSİNE DIŞARIDAN GENEL BAKIŞ

Spor Akademisi deyince insanlar çok basit olarak bakar genel bakış şöyledir: Ya koşuyorlar giriyorlar ne var bunda bende yaparım bunu bedava dan üniversite kazanıyorlar, ya ne var bunda bende hazırlansam bende kazanırım, bunlar çok rahat biz matematik çözüyoruz bunlar kapriyle parmak arası terlikle okula gidiyorlar, beden eğitimi öğretmeni olacaksın da ne olacak....

Bunlar böyle devam eder gider aslında ben bunu şöyle açıklıyorum hani bir söz vardır ya bir insan eğer birini kıskanıyor ise onun gibi olamadığındandır. Herkes spor akademilerindeki rahatlığı ister derslerde spor yapmak kafasının rahat olması vs genelde kıskanılan bir bölümdür. Ama bana göre seçilmiş insanların eğitim gördüğü bir bölümdür sınavlara 1000 kadar kişi giriyor sen o kişiler arasında ilk 20'ye girebilmek için hem fiziki bir güç harcıyorsun hemde YGS denilen bir sınavda da kafa olarak bir emek harcıyorsun yani hem sporsal yetenek hemde teorik yetenek bunun ikisi herkese bulunmuyor ne yazık ki.

 Bizi diğer bölümler hep kıskanacaklar ve bu hep böylede sürecektir kıskanmaları sebebine gelecek ise bir insan eğer sizin gibi olmak isteyipte eğer sizin gibi olamıyorsa sizin kıskanmaya mahkumdur. Siz buraya hem fiziksel yetenek artı YGS puanınızla geldiniz yani birde teorik olarak emek harcadınız YGS ye hazırlık zamanı haftanın belkide 4 günü idmanlarla geçirdiniz birde bu zamanlar dışında YGS sınavına çalıştınız siz kıskanılmayacaksınız da kim kıskanılacak...


İşte  bu bölüme girmek gerçekten de kolay değil en başta bahsettiğim gibi hem maddi hem manevi olarak zorlu bir dönemeç geçiriyorsunuz.





                                           SPOR AKADEMİSİNDE GÖRÜLEN DERSLER 

Başlıca bahsedersek: İnsan Anatomisi ve Kinesiyoloji , Beden Eğitimi ve Sporun Temelleri , Basketbol , Futbol , Voleybol , Hentbol , Yüzme , Genel Cimnastik , Artistik Cimnastik , Rüzgar Sörfü , Tenis , Fitness , Egzersiz Fizyolojisi , Antrenman Bilimi , Türkçe , Tarih , Spor Sosyolojisi , Spor Tarihi , Ritim ve Dans , Bilgisayar , İngilizce , Squash , Golf , Drama , ve bunun gibi sayamadığım bir sürü dersler..

Ayrıca Beden eğitimi ve spor öğretmenliği okuyan öğrenciler formasyon dersleri görmektedir: Eğitim bilimine giriş, eğitim psikolojisi , Öğrenme psikolojisi, Rehberlik , Öğretim İlke ve Yöntemleri vb..



SPOR AKADEMİSİ SINAVLARINA GİRECEK OLAN ARKADAŞLARA ŞİMDİDEN BAŞARILAR... 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Antrenman Bilgisi Yüklenme Yöntemleri

Oksijen Borçlanması

Egzersiz Fizyolojisinde Enerji Sistemleri 1